Ecobarris, projecte social

Què són els Ecobarris o Barris Ecològics?

Es tracta de barris dissenyats en funció dels principis del desenvolupament sostenible per tal de satisfer les necessitats dels qui hi cohabiten.

Un ecobarri vindria a ser l’equivalent de parlar d’un barri sostenible. S’hi porta un estil de vida novedós, més responsable i respectuós amb el medi ambient.

És un tipus de projecte polifacètic perquè integra els principis del desenvolupament sostenible a nivell econòmic, mediambiental i social.

Objectius dels Ecobarris

S’enfoquen a aconseguir la interacció amb el medi urbà de forma sostenible començant amb la gestió dels residus, l’estalvi i eficiència en els recursos bàsics i integrant a més l’agricultura, la naturalesa i la mobilitat.

De manera conjunta, es busca Influenciar en aspectes socials com ara la millora de les relacions ciutadanes i de l’educació ambiental. La meta és generar una nova forma de relació del ciutadà amb el seu entorn per aconseguir un efecte multiplicador.

Importància d’un Ecobarri

Cada barri és com una espècie de petit cosmos que fa evolucionar les ciutats. S’hi forgen identitats individuals i col·lectives que serveixen de front cultural i de transformació.

Per aquest motiu, els professionals dedicats a l’àrea urbanística i arquitectònica són conscients que són el focus perfecte per al canvi. Llavors, té sentit començar per ells en el moment d’implementar mesures per minimitzar l’impacte mediambiental.

Quines són les característiques d’un Ecobarri?

Una ciutat és com un trencaclosques. Està formada per un conjunt de peces interconnectades i autònomes que funcionen com a base quotidiana per articular els aspectes locals i globals.

Per tant, en pensar en la regeneració ecològica de la ciutat cal contemplar els ecobarris. Aquests, en general, tenen les característiques següents:

  • Es considera l’estalvi d’ energia i preservació dels recursos naturals.
  • Ús preferencial d’energies renovables instal·lant sistemes de panells solars fotovoltaics, xarxes de calefacció urbana geotèrmica, entre d’altres.
  • Ús racional i gestió econòmica de l’aigua.
  • Maneig adequat dels residus.
  • Se centra en la preservació de la biodiversitat vegetal.
  • Cerca l’equilibri entre habitatges, comerços, equipaments públics i oficines.
  • Planteja la mobilitat sostenible.
  • Fomenta l’economia circular.

Indueixen a la barreja social.

De manera global, els barris ecològics són barris fundats en la sostenibilitat ambiental, social i en un model urbà autònom interconnectat, constituït per distàncies curtes i on hi ha diversitat d’ usos.

Picture of Miriam
Miriam

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Categories

Articles recents

Vols organitzar un esdeveniment a Barcelona i no tens espai?

Connecta, col·labora i creix en un entorn vibrant dissenyat per a joves emprenedors i professionals com tu.

ET POT INTERESSAR

Altres articles

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

We never send you spam, we give you a great chance. You can unsubscribe anytime